Noutăți

Instruirea societății civile în monitorizarea acțiunilor anticorupție în Consiliile Criuleni și Dubăsari
26 Septembrie, 2020
Instruirea societății civile în monitorizarea acțiunilor anticorupție în Consiliile Criuleni și Dubăsari

La 26.09.2020 reprezentanți ai organizațiilor societății civile și activiști civici din raioanele Criuleni și Dubăsari au participat la instruirea ”Monitorizarea implementării acțiunilor anticorupție în Consiliile raionale Consiliul Raional Criuleni și Dubăsari și elaborarea rapoartelor alternative de monitorizare a planurilor locale de acțiuni anticorupție”. 

În cadrul instruirii, Lilia Ionița, expertă anticorupție, formatoare în cadrul proiectului ”Implicare și Monitorizare pentru Dreptate și Echitate” a vorbit audienței despre pachetul de legi în domeniul integrității și despre politicile anticorupție împlementate la nivel național. La fel, experta s-a referit la Strategia Națională de Integritate și Anticorupție 2017-2020 și planurile de implementarea a acțiunilor anticorupție. Un subiect particular, l-a constituit discutarea acțiunilor anticorupție propuse spre realizare de către consiliile raionale Criuleni și Dubăsari, responsabilii de implementare, indicatorii de progres, sursele de verificare și modalitățile de monitorizare alternativă a progreselor înregistrate în descurajarea corupției la nivel local. În cadrul exercițiului practic, participanții au constatat nivelul de transparență în activitatea APL-urilor monitorizate și gradul de deschidere privind accesul la informație. Suplimentar, participanții au discutat despre vulnerabilitățile și riscurile la corupție, dar și a modalităților de gestionare ale acestora în cadrul APL.  

Evenimentul  s-a desfășurat în cadrul proiectului "Implicare și Monitorizare pentru Dreptate și Echitate", realizat de către AO Centrul de Justiție Socială ”Echitate” în cadrul Programului de granturi mici pentru monitorizarea alternativă a planurilor anticorupție sectoriale și locale al proiectului „Lupta cu corupția prin consolidarea integrității în Republica Moldova”, implementat de PNUD Moldova cu suportul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei.

Galerie Imagini