Noutăți

”Monitorizare și Implicare pentru Dreptate și Echitate” la final
09 Martie, 2021
”Monitorizare și Implicare pentru Dreptate și Echitate” la final

Proiectul ”Monitorizare și Implicare pentru Dreptate și Echitate” la final. 

La data de 9.03.2021, în cadrul evenimentului de totalizare, în format online, sub egida PNUD Moldova și CNA, echipa Centrului ”Echitate” a prezentat rezultatele monitorizării acțiunilor anticorupție realizate de către autoritățile publice locale din Criuleni și Dubăsari în anul 2020. 

Pe parcursul realizării proiectului au fost monitorizate o serie de documente strategice, activități anticorupție  și resurse online.

În rezultatul monitorizării au fost remarcate eforturile autorităților în dezvoltarea integrității, responsabilității și transparenței la nivel local. Au fost abordate și dificultățile autorităților în prevenirea corupției la nivel local. printre principalele dificutăți care au condus la nerealizarea acțiunilor planificate sunt: lipsa mecanismelor de implementare a acțiunilor la nivel local, complexitatea indicatorilor, cunoștințe insuficiente în domeniul anticorupțieii, lipsa de transparență în activitatea APL, comunicarea insuficientă cu cetățenii. 

În cadrul evenimentului au fost prezentate și rezultatele percepției cetățenilor despre fenomenul corupției. Ca rezultat, corupția este printre principalele probelem cu care se confruntă locuitorii atât în Criuleni cât și în Dubăsari. Acțiunile anticorupție au fost evaluate prin prisma gradul de realizare a acțiunilor anticorupție. 

Dna Zugravu a menționat că proiectul s-a desfășurat în Zona de Securitate, ceea ce pe lângă riscurile asociate pandemiei mai implică oserie de riscuri la securitatea umană.

În final dna Maria Zugravu a prezentat recomandările pentru ameliorarea situației și a reiterat disponibilitatea spre colaborare cu autoritățile publice locale pentru a susține eforturile autorităților în dezvoltarea sistemului național de integritate.

Rapoartele alternative au fost elaborate în cadrul Programului de granturi mici pentru monitorizarea alternativă a planurilor anticorupție sectoriale și locale al proiectului „Lupta cu corupția prin consolidarea integrității în Republica Moldova”, implementat de PNUD Moldova cu suportul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei.

Galerie Imagini