Oportunități EGALE pentru TOȚI și FIECARE

Oportunități EGALE pentru TOȚI și FIECARE
Oportunități EGALE pentru TOȚI și FIECARE

Centrul de Justiție Socială ”ECHITATE” a dat start proiectului ”Oportunități egale pentru toți și fiecare”, parte a proiectului “Oportunități mai bune pentru tinerii și tinerele care nu beneficiază de educație, formare și locuri de muncă (Inițiativa de Incluziune a Tinerilor și Tinerelor NEET)”, implementat cu suportul Fundației Est-Europene în parteneriat cu Consiliul Național al Tineretului din Moldova, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare și Agenția pentru Dezvoltare Regională din Transnistria, din resursele acordate de Uniunea Europeană și Suedia.

Proiectul va acorda suport pentru 18 tineri și tinere NEET care locuiesc în Zona de Securitate pentru incluziunea lor educațională și încadrarea în câmpul muncii.

În cadrul proiectului vor fi realizate activități de informare și sensibilizare a tinerilor din 36 localități în cadrul ”Caravanei profesiei”.

În cadrul târgului vocațional ”Profesia mea și eu mă mândresc cu ea”, tinerii și tinerele vor fi familiarizați cu climatul ocupațional din regiune, cu agenții economici care activează în Zona de Securitate și care sunt interesați în angajarea tinerilor și tinerelor. În acest mod, agenții economici își vor promova companiile, iar tinerii și tinerele vor valorifica diversitatea oportunităților de angajare.

În scopul alegerii potrivite a viitoarei profesii, tinerii vor beneficia de mentorat cu coordonatorul pentru tineri, iar psihologul îi va ghida în completarea fișelor psihosociale și consiliere în perioada de acomodare cu noul statut.

La fel, vor fi realizate sesiuni de instruire a tinerilor și tinerelor pentru capacitarea cu cunoștințe necesare pentru o viață independentă: educația financiară, civică și cunoștințe în domeniul legislației muncii.

La final, ne propunem angajarea legală în câmpul muncii a 9 tineri și tinere. Evenimentul de totalizare va fi desfășurat sub forma unui forum. În cadrul forumului cu genericul ”De la mine pentru tine”, beneficiarii și beneficiarele proiectului vor povesti istoriile de viață și vor împărtăși experiența proprie altor tineri.

Rezultatele proiectului:

  • 36 localități din Zona de Securitate informate despre problematica tinerilor și tinerelor NEET și a modalităților de soluționare a problemei prin incluziunea educațională și vocațională;
  • 18 tineri și tinere vor urma dezvolta profile psihosociale și vocaționale pentru potrivirea cu cea mai optimă profesie;
  • 18 tineri și tinere vor urma cursuri vocaționale și se vor alege cu o profesie;
  • 18 tineri și tinere vor fi capacitați cu abilități pentru viața independentă;
  • 9 tineri vor fi consiliați juridic privind încadrarea în câmpul muncii în baza unui contract legal de muncă.